Новинар: Горазд Чомовски

Лосон за Трилинг: Неодговорно е јавно да тврдите дека сте за членство во НАТО и ЕУ, а да сте против компромисните решенија со Атина и Софија

Македонските политички  партии кои претендираат да дојдат на власт мора да ги почитуваат Преспанскиот и договорот со Бугарија.  Неодговорно е јавно да ...

Трилинг - Игнорирање или поништување на меѓународни договори?

Македонските политички  партии кои претендираат да дојдат на власт мора да ги почитуваат Преспанскиот и договорот со Бугарија.  Неодговорно е јавно да ...

Трилинг - (Не)заштитен јазичен, национален и културен идентитет

Дали националните културни установи како  филхармонија, МОБ, МНТ ќе  бидат ставени под клуч поради долговите и енергетската криза? Ќе има ли реконструкција ...

Имаме ли заедничка историја со Бугарија и чиј е Гоце Делчев?

Дали националните културни установи како  филхармонија, МОБ, МНТ ќе  бидат ставени под клуч поради долговите и енергетската криза? Ќе има ли реконструкција ...

Пендаровски за Трилинг на ТВ 24: Ние сме купи ден продади политика, а тоа го гледаме и преку 30 годишното невложување во енергетските капацитети

Ние сме купи ден продади политика, а тоа го гледаме и преку 30 годишното невложување во енергетските капацитети. Тоа е недостиг на стратешко размислување на сите ...

Трилинг - Постои ли опасност од бугаризација?

Македонскиот шеф на држава Стево Пендаровски на почетокот на октомври ќе учествува на регионален лидерски самит на земјите од регионот, плус Азербејџан. ...

Дали во МАНУ воскреснуваат старите духови за етничка демаркација меѓу академиците Македонци и Албанци?

Академици во МАНУ ги внесуваат тезите за македонизмот со опасност за пораст на македонскиот национализам. Претседателот на МАНУ акададемик Љупчо Коцарев во ...

Трилинг - Дали со и или без ЕУ Македонците ќе изчезнат?

МАНУ индивидуално оспорени догoвори со Грција и Бугарија или македонизам како возобновен балкански национализам. Дали со и или без ЕУ Македонците ќе изчезнат? Во ...

Поповски за Трилинг: Превисока цена плаќаме за да ги почнеме преговорите

Превисока цена плаќаме за да ги почнеме преговорите. загрижувачки и понижувачки се условите под кои го  почнуваме дијалогот со ЕУ. Но, ги разбира и оние кои се ...

Трилинг - Што се очекува од Северна Македонија во преговорите за членство во унијата?

Бриселски одлуки, софијска недоверба, македонски фрустрации. Како да се надомести изгубеното време? Како наместо не да се прифати да? Зошто јавноста е затруена со ...