Економија

Се раскинуваат договорите за концесија за седум мали хидроцентрали во НП „Шар Планина“

Владата одобри да се раскинат договорите за концесија за користење на вода за производство на електрична енергија за шест мали хидроелектрични централи лоцирани ...

Оризопроизводителите најавуваат нов протест на 11 октомври

Нова блокада на магистралните патишта за 11 октомври најавуваат оризопроизводителите од кочанскиот регион. Причина за повторното излегување на протест е што нема ...

Бабовски: Со депопулацијата досега опфатени 3 348 свињи од кои 3 215 се еутаназирани

Со депопулацијата за спречување на африканската чума, досега се опфатени вкупно 3 348 свињи од кои 3 215 се еутаназирани, вели директорот на Агенцијата за храна и ...

Ковачевски и Мицкоски ќе се сретнат во Владата, во фокусот енергетската криза

За денеска попладне е закажана средбата меѓу премиерот Димитар Ковачевски и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски на која ќе се разговара за енергетската ...

Од полноќ поскапување на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги донесе Одлука со која се врши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,20% % во ...

Економија на апарати - Владата за среда најави средба на Економскиот совет, Мицковски нема да оди

Премиерот Димитар Ковачевски вели дека е свесен за покачувањата на цените на храната во маркетите, но без конкретен одговор кога Владата ќе излезе со конкретни ...

Енергетска ефикасност - дел од приоритетите на некои општини

Со промена на фасада до подобра изолација за поефикасно користење на енергијата. Општина Карпош заедно со здружението за домување Хабитат Македонија со мерки ...

Меѓународната агенција за енергија и советува на ЕУ да го штеди природниот гас

Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) ја советува ЕУ да штеди со потрошувачката на гас, за да избегне празни складишта и ризик од прекини во снабдувањето оваа ...

Славески: Со повисоки камати да се скрши 'рбетот на инфлацијата

Оваа состојба на релативно ниски каматни стапки значи дека, штедачите плаќаат еден висок инфлациски данок. Ако имате заштедено 1000 денари, за една година губите 15 ...

Ангеловска-Бежоска: Централните банки се фокусирани на одржување на ценовната стабилност

Во услови на изразени инфлациски притисоци централните банки мора да останат фокусирани на својата примарна цел, а тоа е среднорочната ценовна стабилност, што без ...