Економија

Ангеловска-Бежоска - Памер: Народната банка во чекор со европските стандарди и практики

Народната банка постојано работи на усвојување и спроведување на најдобрите практики и стандарди коишто се повеќе ја приближуваат до Европскиот систем на ...

Ревизорите со критички оценки и прогнози за јавниот долг

2,87 милијарди евра или половина годишен буџет треба да врати земјава во следните три години, за да го отплати долгот од земените четири еврообврзници. Од овие пари, ...

Девизните резерви во јуни зголемени за 44 милиони евра

На крајот на јуни 2024 година, официјалните девизни резерви изнесуваа 4.337,5 милиони евра и во однос на претходниот месец бележат зголемување за 44 милиони евра, ...

Енергетска европска заедница: Украина, Србија и Црна гора подобри од Македонија

Ќе ја поминете групата, но ќе бидете елиминирани во четвртфинале - вака, со фудбалски речник ја опиша енергетската слика на Македонија во однос на земјите во ...

24 анализа: Од каде ќе се најдат 300 милиони евра во ребалансот?

Министерствата, државните агенции и останатите буџетски корисници веќе почнаа со испраќање на финансиската документација во Министерството за финансии каде се ...

Од полноќ нови повисоки цени на горивата

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) денес донесе одлука за ...

“Крпен живот“: Благ пад на инфлацијата, граѓаните едвај преживуваат

Животот во Македонија е се поскап. Инфлацијата не мирува. Последниот извештај на државниот завод за статистика покажува дека трошоците за живот кај нас за јуни 2024, ...

СРЕЌНИ ВЛТ ВЕСТИ: СКОПЈАНЕЦ ОСВОИ СУПЕР МИЛИОНЕР ВРЕДЕН 5.535.393 ДЕНАРИ

5.535.393 денари освои играч од Скопје. Тој е најновиот сопственик на СУПЕР МИЛИОНЕР џекпот освоен на видеолотариските терминали на Видеолотарија Касинос ...

Синдикатот со порака до премиерот - минималната плата да се зголеми

Во првите 100 дена од владата, не само да се разговара туку и да се дојде до решение минималната плата да достигне 450 евра, вели за Телевизија 24 претседателот на ССМ ...

24 интервју со Борче Треновски: Ребаланс на буџетот со потпис на новата Влада

Амбициозни најави за инвестиции, за финансиска логистика на општините, за повисоки пензии – но од каде и како ќе се обезбедат пари. Во пресрет на ребалансот на ...