Економија

Стратешкиот план “Митилинеос“ го помина првиот собраниски филтер

Пакетот закони од енерегетиката го помина првиот собраниски филтер. Доцна попладнево беше изгласана потреба од носење на закон за стратешкиот план ...

Усогласен законот на ЕУ за „зелена“ индустрија

Советот на ЕУ и Европскиот парламент постигнаа договор за регулативата со која се воспоставува рамка на мерки за зајакнување на европското индустриско ...

Владата се правда: Новата гасна централа е проценета на 290 милиони евра и е стратешки проект

Гасната централа која во земјава ќе ја гради грчки Митилинеос ќе ја замени постојнатаТЕ-ТО. Вицепремирот за економски прашања Фатмир Битиќи на брифинг со ...

Живеење или преживување?

Од март се зголемува минималната плата. Усогласувањето е според Законот и согласно новата методологија, од 20.175 денари, минималецот ќе се зголеми на 22.500 ...

Годишен одмор не можат да си дозволат 55 отсто од Македонците

Над половина од Македонците не можат да си дозволат една недела годишен одмор, покажуваат податоците на Евростат. Еднонеделен годишен одмор надвор од местото на ...

Еуростат: Граѓаните на Македонија земаат најниска минимална плата заедно со босанските

Висината на минималната плата која ја земаат дел од вработените во Македонија е најниска заедно со онаа која ја добиваат граѓаните на Босна и Херцеговина, објави ...

А.П. ОД КИЧЕВО, ОСВОИ СУПЕР МИЛИОНЕР ЏЕКПОТ ВРЕДЕН ФАНТАСТИЧНИ 20.768.497 ДЕНАРИ

2024 за А.П. од Кичево дефинитвно е среќна. Тој е нашиот најнов среќен добитник, кој го освои најпосакуваниот ВЛТ џекпот на Видеолотарија Касинос Австријa. А.П. освои ...

Преку 55 проценти од македонските граѓани не можат да си дозволат годишен одмор

Повеќе од половина македонски граѓани, односно 55.5% од популацијата на Северна Македонија не можат да си дозволат еднонеделен годишен одмор, подалеку од дома, ...

Државниот земјоделски инспекторат: Тутунарите треба да веруваат само на пишан документ

Од државниот земјоделски инспекторат ги повикуваат тутунарите да не веруваат во зборови туку само во легално потпишен документн анекс кога станува збор за ...

Се враќа ли плата во плик?!

Владата го враќа исплаќањето плата во плик, кое според Министерството за труд и социјална политика ќе важи само за ангажирање на лица за извршување на работи од ...