Култура

„Лице в лице“ и Борис Стаменов ја примија наградата „Мето Јовановски“ за 2023

На непрофитното улично списание „Лице в лице“, посветено на одржливиот развој, социјалната правда, еднаквост, демократија и хуманост, и на Борче Стаменов од ...

Рабије Мурати и Антонио Митриќески добитници на државната награда „Св. Климент Охридски“

Државната награда „Св. Климент Охридски“ за остварување во областа на воспитанието и образованието денеска ѝ беше доделена на проф. д-р Рабије Мурати, ...

Вечерва се затвора 25то издание на фестивалот “Таксират”

Вечерва во Скопје се одржува Главната вечер на ТАКСИРАТ Фестивал, а токму со овој настан официјално ќе биде затворено јубилејното 25-то издание на македонскиот ...

Одбележана 30 годишнината од смртта на Блаже Конески

Со „Отворен час“ и со почит пред споменикот во центарот на Прилеп денеска беа одбележани 30 години од смртта на великанот, кодификаторот на македонскиот ...

Отворен час за Блаже Конески пред МАНУ

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај ...

Годишен концерт на Факултетот за музичка уметност

По повод Денот на Факултетот за музичка уметност, во Филхармонијата вечер од 20 часот ќе се одржи традиционалниот годишен свечен концерт на кој ќе настапат ...

Голема е конкуренцијата за Оскар за политичка глума

Шегите за политичарите, во последно време, не го смеат многу народот, вели актерот и стенд ап комичар Бојан Кирковски. Не се смеат толку често на политичари, и не ...

Продолжен рокот за аплицирање за доделување месечни надоместоци на самостојни уметници за 2024 година

Министерството за култура, поради големиот интерес, а на барање на апликантите, го продолжи рокот за аплицирање на Конкурсот за доделување месечни надоместоци на ...

Драмски театар гостува на фестивалот РУТА во Белград со претставата „Мојот маж“

Драмски театар-Скопје денеска ќе гостува во Белград со претставата „Мојот маж“ во рамки на фестивалот РУТА кој до 6 декември го организира Београдско драмско ...

Изложба на ДЛУМ по повод 30. Министерски совет на ОБСЕ

Во хотелот „Александар Палас“ ќе биде поставена изложба во чест на триесетиот Министерски совет на ОБСЕ што од денеска ќе се одржува во Скопје.  На ...